17abr
5 postres típicos galegos ideales para golosos

5 postres típicos galegos ideales para golosos

Se sempre tes espazo no estómago para unha boa sobremesa e che pirran os doces, en Galicia a repostería e as sobremesas típicas propios da nosa tradición gastronómica son o acompañamento ideal para finalizar unha degustación de manxares e pratos como o polbo, a empanada, o marisco, o cocido galego ou o lacón con grelos. Repasamos a continuación os máis emblemáticos e coñecidos dentro e fóra das nosas fronteiras.

Filloas: Ademais de en Galicia, tamén son típicas nas nosas comunidades veciñas como León ou Asturias. A súa elaboración é sinxela, xa que contan con fariña, ovos, caldo ou leite -nalgúns lugares sangre de porco- e azucre ou mel de forma opcional, mentres que o resultado é exquisito, similar ás crêpes francesas. Especialmente características dos Entroidos, poden tomarse soas ou recheas de chocolate, marmelo ou crema pasteleira.

Torta de Santiago: Ligado ao soado Camiño de Santiago, é un das sobremesas galegas máis emblemáticos e característicos, sendo moitos os expertos que apuntan ao pobo de Portomarín como punto de nacemento, aínda que pronto se estendeu por toda a xeografía galega co seu doce e exquisito sabor. Leva améndoas trituradas, ovos e azucre, manteiga ou manteiga e adoita enfornarse durante tres cuartos de hora espolvoreando azucre fino sobre un persoal coa característica cruz de Santiago.  

Larpeira: Este apetitoso pan doce é un dos preferidos polos galegos máis golosos, e adoita estar recheo de crema pasteleira cun toque de anís, sendo tan ideal para sobremesas como para merendas e almorzos. É típico de toda Galicia. 

Melindres: Esta famosa sobremesa galega consiste en rosquillas pequenas e de sabor doce elaboradas con manteiga, fariña de trigo e ovos, recubertas finalmente de azucre glaseado. Son típicas dalgunhas zonas en especial como Ponteareas, Silleda, Allariz ou Melide. 

Orellas: Típicas de Entroido do mesmo xeito que as filloas, teñen unha masa fina e crujiente elaborada a base  de fariña, ovo, leite, manteiga, canela e anís. Con este preparado créanse finas láminas fritas na tixola e espolvoreadas con azucre. Chámanse orellas debido ao seu curioso parecido con esta parte do corpo. 

Outros das sobremesas galegas máis famosos da nosa terra e que merece a pena destacar son as castañas con leite, kos biscoitos de Samos, a bica mantecada, os bolos de vento, os roscones e as súas diversas variantes ou o sopapo de Guitiriz.